EHBO bij beugelproblemen

Belangrijk:
Geen paniek

Een metaaldraad van de losse beugel is kapot
Beugel verder dragen indien dit mogelijk is en bellen voor een afspraak. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Er zit een scherp kantje aan de losse beugel.
Vijl met een nagelvijltje of stukje fijn schuurpapier het kunsthars van de losse beugel wat bij.

 

De losse beugel drukt op het tandvlees
Beugel zo goed als mogelijk verder dragen en bellen voor een afspraak. Het drukpunt bij verder dragen is dan zichtbaar in de mond zodat de storende locatie op de beugel beter kan worden bepaald. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen. Bij een beugel die een dag niet is gedragen is het drukpunt verdwenen en kan het storende drukpunt meestal niet worden bepaald. Blijf vooral het tandvlees en de beugel goed poetsen. Ontstoken (dus gezwollen!) tandvlees geeft altijd drukpunten omdat het dikker en hoger komt te staan.

Er prikt een draad van de vaste beugel in de wang
Doe er een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op of knip het draaduiteinde dat in de wang steekt af (met tangetje of ‘grote nagelknipper’ of scherp nagelschaartje) achter het dichtsbijzijnde slotje. Het draadje moet worden afgeknipt. Bel voor een afspraak indien het euvel niet is opgelost.

Bracket (blokje) is los
Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op (of suikervrije kauwgom). Bel altijd voor een afspraak. Wacht niet tot de volgende afspraak want tijdens je normale afspraak is hiervoor meestal geen tijd!

Bandje om een kies is los
Bel voor een afspraak, het ringetje moet vastgezet worden. Als het ringetje helemaal van de kies af is en de draad steekt in de wang dan het draaduiteinde afknippen achter het dichtsbijzijnde slotje. Neem het eventueel verbogen ringetje mee naar de praktijk.

Spalk is los
Het draadje NIET afknippen! Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op. Bel voor een afspraak om de spalk z.s.m. te laten vastzetten.

 

Spalk / twistflex is gebroken
Bel voor een afspraak om een nieuwe spalk te laten zetten.

Elastiekje is los
Separatie-elastiekje: is bedoeld om ruimte te maken. Bij voldoende ruimte valt het elastiekje er vanzelf uit. Wanneer het door een andere reden er uit valt, bel dan voor een afspraak.

 

Elastiekje is van de bracket af
Bel voor een afspraak.

Telescopen (ook genaamd ‘spurs’, ‘pompjes’, ‘pistons’…)
De telescoop is eruit. Je kunt proberen om je mond zo ver als mogelijk is open te doen en de telescoop terug in het buisje te plaatsen. Lukt dit niet, bel voor een afspraak.

Irritatie aan de wang
Blijf het beugeldeel goed poetsen, ondanks pijn, en doe er wat was op. Spoelen met zout water bevordert de genezing. Bij blijvende pijn: bel voor een afspraak.

 

Iets anders?
Bel naar de praktijk voor advies.

 

LET OP!

bij problemen nooit mailen, maar bellen

 

Neem nooit risico en bel altijd de praktijk. In het weekend belt u naar de wachtdienst van de orthodontisten:

 

070/22 08 22

Als er iets
stuk gaat…

…tijdens de praktijkuren: Als er iets mis is met de beugel dan is het raadzaam meteen contact op te nemen met de praktijk. (tel. 09 344 31 10).  De assistente kan dan in nood een afspraak geven zodat je meteen terecht kunt. Meld altijd dat er iets mis is, ook als je bijna een afspraak hebt, zodat we extra tijd kunnen inplannen als we iets moeten doen.

…in het weekend en op feestdagen: u kunt bellen naar de ‘orthodontist van wacht’ tussen 10 en 12 uur op het landelijke nummer 070 222088 (betalend). U kunt dan een afspraak maken met de orthodontist ‘van wacht’ in onze regio Oost-Vlaanderen.De wachtdienst is niet bedoeld voor kapotte beugels, losse brackets en / of draden. Dit kan wachten tot na het weekend en zijn dus geen urgentie.

… op vakantie: u kunt een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.