Wanneer een beugel

Op deze pagina leest u waarom en wanneer u een beugel nodig heeft

Wanneer een beugel?

Voor veel mensen speelt de esthetiek (wat ze in het algemeen mooi vinden) van een regelmatig gebit een belangrijke rol. Toch is het minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven. Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten, lachen en poetsen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Hoe ontstaan scheve tanden, kiezen en kaken?

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk vastgelegd. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak), kunnen de ontwikkeling van het gebit en kaken verstoren, maar dit geldt ook voor invloeden van buitenaf. Tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van de kiezen en tanden veranderen. Veel voorkomende gewoonten zijn het duimzuigen en het tongpersen.

Ook tandheelkundige en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijdige verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij. Daardoor schuiven de overige tanden en kiezen op en krijgen latere, blijvende tanden te weinig ruimte.

.

Vormen van stand

Omgekeerde beet

Omgekeerde beet van een bovensnijtand met een verschuiving van het midden van de tandboog naar links.

Grote overbeet

Grote overbeet door een terugliggende onderkaak.

Onregelmatige stand met spleet

Onregelmatige stand met een grote spleet tussen de bovensnijtanden waardoor de hoektanden niet goed in de rij kunnen doorbreken.a.

Ruimtegebrek voor snijtanden

Ruimtegebrek voor de snijtanden. Voor de correctie moesten, in dit geval, twee kleine kiezen worden verwijderd.

Beugels bij kinderen

Er zijn een aantal redenen voor een beugelbehandeling bij kinderen

 

Beugels bij volwassenen

Tegenwoordig is een beugel niet alleen iets voor kinderen. Ook volwassenen weten steeds meer de weg naar de orthodontiepraktijk te vinden.