Soorten beugels en behandelingen

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk heet dat apparatuur. Er zijn binnen- en buitenbeugels en bij de binnenbeugels wordt er weer een onderscheid gemaakt tussen uitneembare- en vastzittende beugels.

Allereerst zijn er de uitneembare beugels, ook wel losse beugels genoemd. Die heten zo omdat ze door degene die deze beugel draagt, zelf uit de mond genomen kunnen worden. Uitneembare beugels zijn meestal gemaakt van een soort plastic (eigenlijk kunsthars) waarin metalen draden zijn bevestigd. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels.

De activator

Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel genoemd. Bij het dragen van de blokbeugel zit deze min of meer vastgeklemd aan de bovenkaak. Bij het praten of slikken wordt de onderkaak door de beugel naar voren geduwd. Zo wordt de beugel actief. Om deze reden wordt de blokbeugel ook wel een activator beugel genoemd.

De Herbst-beugel

Deze beugel remt de groei van de bovenkaak en stimuleert de groei van de onderkaak. Bovendien verplaatsen de boventanden zich door deze beugel naar achter en de ondertanden naar voren. Het is een zeer efficiënte beugel om een overbeet te corrigeren. Het grote voordeel is dat deze beugel niet uitgenomen kan worden. Je kan deze beugel dus ook niet vergeten in te doen. Deze beugel wordt 24 uur per dag gedragen.

Expansieapparaat

Deze beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel gedraaid worden. Hij is geschikt voor jeugdige patiënten tot ongeveer 15 jaar.

Vaste apparatuur

Deze bestaat vaak uit banden en brackets: de draad wordt in de bracket vastgehouden door een elastiekje of een ingebouwd klepje.
Keramische brackets zien er mooier uit maar hebben ook nadelen. Bijvoorbeeld grotere kans op breken en moeilijker te verwijderen.

Het Insignia® systeem

Dit is een beugel met brackets die op maat zijn gemaakt. Met behulp van een 3D-scan van het gebit wordt de apparatuur perfect afgestemd op de patiënt.