Mondverzorging met beugel

Een eerste vereiste bij orthodontische behandeling is een zeer goede mondverzorging. De mondhygiëne wordt dan ook tijdens ieder bezoek nauwgezet gecontroleerd.

Het is erg belangrijk dat minstens één keer per jaar (het liefst halfjaarlijks) de eigen tandarts wordt bezocht voor controle op gaatjes. Dit wordt namelijk niet in onze praktijk gedaan.

Mondverzorging met een beugel

Het is een fabeltje dat het plaatsen van orthodontische apparatuur gaatjes veroorzaakt. Wel is het zo dat de tanden en kiezen op die plekken die niet of onvoldoende worden gereinigd een grotere kans op het krijgen van verkleuringen en/of gaatjes hebben. Hiertoe krijgt elke patiënt bij plaatsing van orthodontische apparatuur een uitgebreide instructie mondhygiëne. Het is nodig het gebit met vaste apparatuur, na iedere maaltijd liefst drie minuten en voor het slapen gaan zeven minuten, goed te poetsen. Aanvullend gebruik van fluoride (vb Elmex gel 12,5 mg/g  één avond per week als tandpasta) en / of spoelmiddelen zijn aan te raden.

Het gebruik van de tandenborstel, interdentaalborsteltjes en fluoride wordt besproken en er wordt een poetsfolder meegegeven. Het spreekt voor zich dat het niet goed reinigen van het gebit ook gevolgen kan hebben voor het tandvlees. Dit kan gaan ontsteken bij een slechte mondhygiëne. De uiterlijke kenmerken van ontstoken tandvlees zijn zwelling, roodheid en bloeding.